Yngre talenter modtager 68 mio. kr. til at starte en selvstændig forskerkarriere
Danmark skal være en førende nation inden for neurovidenskab. Det er et af 鶹s langsigtede strategiske mål. Et skridt i dén retning er at støtte og udvikle højt kvalificerede forskere i at etablere en forskningskarriere, hvilket er baggrunden for fondens LF Postdocs og Early-Career Clinician Scientists bevillinger.

Årets bevillingsmodtagere er 27 yngre sundhedsvidenskabelige forskere fra ind- og udland, der alle har en ph.d.-grad inden for deres felt og beskæftiger sig med vidt forskellige emner og tilgange inden for neurovidenskab eller klinisk forskning.
Professor John Cryan, Chair of Anatomy, University College Cork, forperson for 鶹s Talentpanel, er en del af bedømmelsesprocessen. Ifølge ham, var det ikke en nem opgave at udvælge årets bevillingsmodtagere:
”Panelet var virkelig imponeret over kvaliteten af projekterne i år, hvilket gjorde det udfordrende at udvælge nogle frem for andre. De, der blev finansieret, adresserede enten vigtige grundlæggende spørgsmål inden for neurovidenskab såvel som projekter fokuseret på sygdomsmekanismer, hvor mange vil nyde gavn af internationale samarbejder."
Bevillingerne skal dels styrke dansk neurovidenskab og dels skabe bedre mulighed for unge læger, som ønsker at forske i klinikken. Og derfor falder de i to kategorier; Postdocs, som skal kunne bidrage til udvikling af hjerneforskning og Early-Career Clinician Scientist, som kan være inden for alle kliniske fagområder.
I alt har 27 forskere modtaget en bevilling på gennemsnitligt DKK 2,48 mio., heraf 17 LF Postdocs og 10 Early-Career Clinician Scientists (ECCS).
Alle ansøgninger er vurderet af 鶹s Talentpanel, der består af 15 førende forskere fra en række europæiske lande.
Stærkt internationalt islæt
鶹s Postdoc-program sigter mod at støtte og udvikle den næste generation af forskere inden for hjerneforskning ved danske universiteter og hospitaler. Det sker ved at udenlandske forskere kan søge midler til at forske ved et dansk universitet eller hospital, eller at danske forskere kan gennemføre hele eller dele af et projekt ved en udenlandsk akademisk institution.
”Vi vil dels gerne motivere yngre danske forskere til at rejse ud og dygtiggøre sig i stærke internationale neurovidenskabelige miljøer. Og dels tiltrække talenter derfra til Danmark. Det hele bidrager til, at det danske forskermiljø bliver beriget med nye perspektiver, erfaringer og viden, siger Anette Høye, Sr. Scientific Programme Manager i 鶹.
Årets 17 LF Postdoc-bevillinger har alle et klart internationalt perspektiv: I år kommer 11 forskere fra udlandet til Danmark, mens 5 danskbaserede forskere påbegynder forskningsophold i udlandet.
Forskning tæt på patienterne
En Early-Career Clinician Scientist forskningsbevilling (ECCS) har til formål at give yngre læger, inden for alle fagområder, mulighed for at forske parallelt med deres speciallægeuddannelse.
”Med ECCS ønsker vi at støtte lægernes udtalte ønske om at kunne forske samtidig med, de er under speciallægeuddannelse. Denne forskning styrker både det kliniske arbejde og omvendt – både for den enkelte læge og i forhold til udviklingen af nye evidensbaserede behandlinger”, siger Peter Thostrup, Scientific Programme Director i 鶹.
LF Postdocs 2025
Der er tildelt 17 bevillinger på i alt DKK 50 mio. kr.
Bevillingerne fordeler sig mellem 6 kvinder og 11 mænd.
En LF postdoc-bevilling udbetales typisk over en periode på to-tre år.
Bevillingerne har alle fokus på hjerneforskning og spænder fra projekter inden for basal neurovidenskab til neurodegenerative sygdomme som Parkinsons og Alzheimers. Der er også fokus på psykiatriske sygdomme, bl.a. skizofreni og bipolar lidelse.
LF Early-Career Clinician Scientists 2025
Der er tildelt 10 bevillinger på i alt DKK 18 mio. kr.
Bevillingerne fordeler sig mellem 4 kvinder og 6 mænd.
En Early-Career Clinician bevilling udbetales typisk over to til fem år.
Alle bevillingerne sker inden for vidt forskellige kliniske forskningsfelter; fra pædiatri, anæstesiologi, til onkologi, psykiatri og diagnostisk radiologi.