鶹 støtter 31 lovende talenter i starten af forskningskarrieren
Dansk neurovidenskab skal være i verdensklasse, og der skal skabes bedre mulighed for unge læger, som ønsker at forske i klinikken. Det er sigtet, når 鶹 uddeler DKK 71 mio. i bevillinger til 31 yngre sundhedsvidenskabelige forskere fra ind- og udland.

Alle modtagere har en ph.d.-grad inden for deres felt og har projekter af høj akademisk kvalitet inden for neurovidenskab eller klinisk forskning. LF-bevillingerne skal være med til at realisere ønsket om at specialisere sig yderligere for at kunne satse på en forskerkarriere.
Erin Schuman, prof. ved Max Planck Institute for Brain Research og forperson for 鶹s talentpanel, er med i bedømmelsesprocessen. Ifølge hende er årets ansøgninger kendetegnet ved kvalitet og diversitet:
”I panelet var vi glade for at modtage og læse velskrevne ansøgninger, der adresserede nogle meget vigtige emner inden for neurovidenskab. Det var også positivt at se en masse forskellige erfaringer og baggrunde hos ansøgerne, der påvirkede deres tænkning, ideer og eksperimentelle tilgange.”
Bevillingerne falder i to kategorier: Postdocs og Early-Career Clinician Scientist (ECCS).
Postdocs – internationalisering skal styrke neuroforskning
Postdoc-bevillingerne vægter et internationalt perspektiv. Det betyder, at udenlandske forskere kan søge midler til at forske ved et dansk universitet eller hospital. Samtidig åbner det mulighed for, at danske forskere kan søge om en postdoc-bevilling, hvor hele eller dele af projektet gennemføres ved en udenlandsk akademisk institution.
- LF Postdoc-programmet skal være med til at støtte og udvikle den næste generation af forskere inden for hjerneforskning ved danske universiteter og hospitaler. Vi vil dels gerne anspore yngre danske forskere til at rejse ud og dygtiggøre sig i stærke internationale neurovidenskabelige miljøer. Og dels tiltrække talenter derfra til Danmark. Det hele bidrager til, at det danske forskermiljø bliver beriget med vigtige erfaringer og viden, lyder det fra Anette Høye, der er Sr. Scientific Programme Manager i 鶹.
Tallene taler sit tydelige sprog: De 20 LF Postdoc-bevillinger har alle et klart internationalt perspektiv. Desuden spænder projekterne over 10 forskellige fagområder.
Early Career Clinician Scientists – et boost til klinisk forskning
En Early-Career Clinician Scientist forskningsbevilling (ECCS) er ikke begrænset til ét klinisk fagområde, men er helt åbent. Målet er at give yngre læger mulighed for at forske parallelt med deres speciallægeuddannelse.
Det er i et større perspektiv med til at styrke den kritiske forskningsmasse tæt på – og til gavn for – patienterne, lyder det fra Peter Thostrup, Scientific Programme Director i 鶹:
- Med ECCS ønsker vi at støtte lægerne i at balancere deres lyst til at forske med deres fokus på at gennemgå speciallægeuddannelsen. Det er et udtalt ønske blandt lægerne, fordi forskning styrker det kliniske arbejde og omvendt – både for den enkelte og i forhold til udvikling af nye evidensbaserede behandlinger, siger Peter Thostrup.
Alle ansøgninger er vurderet af 鶹s Talentpanel, der består af 15 førende forskere fra en række europæiske lande.
LF Postdocs 2024
Der er tildelt 20 bevillinger på i alt DKK 48.534.393 kr.
Bevillingerne fordeler sig mellem 14 kvinder og 6 mænd.
En LF postdoc-bevilling udbetales typisk over en periode på to-tre år.
LF Early-Career Clinician Scientists 2024
Der er tildelt 11 bevillinger på i alt DKK 23.086.429 kr.
Bevillingerne fordeler sig mellem 4 kvinder og 7 mænd.
En Early-Career Clinician bevilling udbetales typisk over to til fem år.
I alt har 31 forskere modtaget en bevilling på gennemsnitligt DKK 2.3 mio., heraf 20 LF Postdocs og 11 Early-Career Clinician Scientists (ECCS). Nogle af bevillingerne går til projekter inden basal neurovidenskab, mens andre går til projekter inden for neurodegenerative sygdomme som Parkinsons, Alzheimers og ALS. Der er også fokus på psykiatriske sygdomme, bl.a. skizofreni.