Erfarne hjerneforskere får 84 mio. kr. til at afsøge nye veje midtvejs i karrieren
Mød de 15 erfarne forskertalenter, som udgør 鶹s Ascending Investigators 2024

Årets 15 Ascending Investigators arbejder alle inden for neurovidenskabelig forskning, med projekter, der har potentiale til at revolutionere hjerneforskning og forbedre behandlingen af sygdomme i nervesystemet.
I 2024 uddeles Ascending Investigator-bevillinger til 15 forskere.
Deres forskningsprojekter er kvalitetsbedømt af 鶹s Talentpanel, der består af ledende, udenlandske forskere.
Seks af modtagerne er kvinder, ni er mænd. Det afspejler kønsfordelingen blandt alle ansøgerne, hvor 39 % var kvinder og 61 % mænd.
Hver Ascending Investigator modtager i gennemsnit en bevilling på 5,5 mio. kr., der udbetales over fire år.
Ascending Investigator-bevillinger retter sig mod talentfulde forskere midt i karrieren, der ønsker at bevæge sig i en ny forskningsretning relateret til neurovidenskab, eller som har en mindre forskergruppe i opbygningfasen og gerne vil etablere sig yderligere.
”Med bevillingen søger vi at løse et uhensigtsmæssigt problem, der typisk kan opstå for forskere midtvejs i karrieren. De oplever ofte, at det er svært at komme i betragtning til forskningsbevillinger fra både offentlige og private kilder, der har tendens til at favorisere enten de nye talenter eller de store, veletablerede forskergrupper”, fortæller Anette Høye, Sr. Scientific Project Manager i 鶹.
Ascending Investigator-programmet er et væsentligt element i 鶹s sammenhængende indsats for at støtte dansk neurovidenskab. I vurderingen af ansøgningerne lægges der vægt på internationalisering af forskningen, idet det er et af 鶹s fokusområder:
De 15 projekter befinder sig alle inden for det neurovidenskabelige spektrum, neurologien eller psykiatrien.
”Vi er virkelig glade for, at 12 ud af 15 bevillingsmodtagere i år har internationalt samarbejde integreret i deres projekt. Der er klar evidens for, at internationale samarbejder og udveksling af forskere bidrager væsentligt til at løfte forskningens kvalitet og gennemslagskraft. Og så tror vi på, at det også er mere interessant at være forsker, når man kan knytte varige bånd på tværs af grænser og tage ny viden med hjem”, siger Peter Thostrup, Scientific Programme Director i 鶹.