NAD

Superuddannelse skal løfte dansk neuroforskning

Neuroscience Academy Denmark (NAD) blev etableret i 2022 med en bevilling på 187 millioner kroner fra 鶹. Akademiet har til formål at løfte dansk neuroforskning gennem udvikling af forskningstalenter og facilitering af forskningssamarbejder - og herved bane vejen for nye videnskabelige idéer og gennembrud. På baggrund af den brede opbakning til akademiet har 鶹 nu bevilliget yderligere 222 millioner kroner til projektet.

NAD fellow generations gruppebillede

NAD Fellow Generations.

Artikel af Mathilde Sejer Bozard
 

Siden 2022 har NAD uddelt 16 ph.d.-stipendier årligt til talentfulde, unge hjerneforskere fra hele verden. De studerende bliver en del af NAD’s unikke fireårige ph.d.-program, der skiller sig ud ved at inkludere et unikt præ-ph.d.-år, hvor de unge forskere foretager rotationer i tre neuro-laboratorier i Danmark. Her kan de vælge frit mellem mere end 200 forskellige tilknyttede forskningsgrupper. 

Som noget særligt følger der med stipendiet også forskningsmidler, hvilket giver den studerende frihed til – sammen den udvalgte vejleder – at formulere deres eget ph.d.-projekt. Efter præ-ph.d.-året indskrives de som ph.d.-studerende ved et af de fire universiteter, der er en del af akademiet: Aalborg Universitet, Aarhus Universitet, Københavns Universitet og Syddansk Universitet. 

”Vi skabte programmet ud fra 鶹s langsigtede mål om at tiltrække og uddanne fremtidens talenter inden for neurovidenskab og dermed styrke Danmarks position på området. Derfor er det enormt glædeligt at se, hvordan de studerende og miljøet omkring NAD har styrket samarbejder mellem danske forskningsgrupper. Denne tværfaglige tilgang er nødvendig for at sikre forskningshøjde og forskning, der kan omsættes til gavn for patienter”, udtaler Jan Egebjerg, forskningsdirektør i 鶹.

NAD Neuroscience Academy Denmark
Læs mere om NAD:

Med ca. 300 ansøgere årligt er der kamp om stipendierne, og i udvælgelsesprocessen lægges der særligt vægt på kandidaternes motivation og forudsætninger for at bygge bro mellem forskningsdiscipliner samt mellem basis- og klinisk neurovidenskab. 

鶹 har nu bevilliget yderligere 222 millioner kroner til projektet. Pengene skal blandt andet finansiere starten af yderligere 48 ph.d.-stipendier i årene 2026-2028:

”Det er fantastisk, at vi med den nye bevilling fra 鶹 får mulighed for at fortsætte ph.d.-programmet. Vi er meget imponerede over hvor dygtige og motiverede ansøgere vi får til programmet fra hele verden. Vi udvælger de bedste ph.d.-studerende og giver dem frihed til at opbygge deres eget ph.d.-projekt i samarbejde mellem flere laboratorier. Tilbagemeldingerne fra laboratorierne har været fantastisk positive, og jeg er overbevist om, at denne måde at rekruttere ph.d.-studerende på giver et løft til neuroforskningen i hele landet,” siger professor Jakob Balslev Sørensen, der er Scientific Director hos Neuroscience Academy Denmark.

I tilgift til uddeling af ph.d.-stipendier arbejder Neuroscience Academy Denmark aktivt for at fremme samarbejder på tværs af neurovidenskabelige forskningsfelter og mellem basis- og klinisk forskning:

Siden etableringen har akademiet organiseret en lang række videnskabelige aktiviteter for danske neuroforskere og studerende samt etableret en digital netværksplatform for forskere, der skal give et overblik over det mangefacetterede og interdisciplinære danske neuro-miljø. Den nye bevilling sikrer, at Neuroscience Academy Denmark kan fortsætte arbejdet med at samle og løfte dansk hjerneforskning i de kommende år: 

"鶹s støtte er uvurderlig, og det glæder mig, at fonden anerkender værdien af NAD’s initiativer. Med den nye bevilling kan vi fortsat tilbyde NAD’s ph.d.-studerende de særlige rammer, der styrker interaktionen mellem laboratorier og giver de studerende fuldt ejerskab over deres projekter. Samtidig kan vi forsætte arbejdet med eksisterende og nye projekter, der har til formål at fremme samarbejdet på tværs af forskningsgrupper i Danmark,” siger NAD Executive Director Nicolas Caesar Petersen.

Om Neuroscience Academy Denmark (NAD)

Neuroscience Academy Denmark blev etableret i 2022 med det overordnede formål at løfte dansk neuroforskning. NAD administrerer et særligt fireårigt ph.d.-program, hvor 16 fuldt finansierede ph.d.-stipendier uddeles årligt, og herudover har akademiet iværksat en række initiativer for at fremme interaktion og samarbejde mellem neurovidenskabelige forskningsgrupper i hele landet. Fire danske universiteter – Aalborg Universitet, Aarhus Universitet, Københavns Universitet og Syddansk Universitet – er partnere i projektet, der er støttet af 鶹. .

Næste rekrutteringsrunde for NAD ph.d.-studerende åbner 1. maj 2025. .