Nyt nationalt forskningscenter i klinisk psykiatri

鶹 er gået sammen med Region Hovedstaden om at etablere et nationalt forskningscenter inden for klinisk psykiatri. Målet er at skabe gennembrud inden for klinisk psykiatrisk forskning og gøre en forskel for mennesker med psykiske sygdomme.
鶹 ønsker at bidrage til at løfte dansk psykiatrisk forskning og har derfor indledt et samarbejde med Region Hovedstaden om muligheden for at etablere et verdensførende, nationalt forskningscenter inden for klinisk psykiatri.
Målet er at give dansk forskning inden for klinisk psykiatri et historisk løft, der på sigt kan føre til bedre forståelse af, hvorfor og hvordan psykisk sygdom udvikles og samtidig gøre en forskel for behandlingen af mennesker med psykiske sygdomme.
”Etableringen af et nyt dansk forskningscenter inden for klinisk psykiatri skal give genlyd både nationalt og internationalt. Det er vores ambition, at forskningscentret i løbet af en 10-års periode kan skabe så store gennembrud inden for klinisk psykiatri, at det grundlæggende ændrer vores opfattelse af, hvorfor og hvordan man udvikler psykisk sygdom, og dermed kan forbedre behandlingsmulighederne,” siger Jan Egebjerg, forskningsdirektør i 鶹.
Bedre rammer for psykiatrisk forskning
I aftalen om 10-årsplanen for psykiatrien og mental sundhed i Danmark, der i september 2022 blev indgået af et bredt flertal i Folketinget, er en styrket forskningsindsats én af fem prioriterede indsatser med en målsætning om at skabe ’bedre rammer for forskning i forebyggelse og behandling af psykiske lidelser’.
Forskning inden for psykiatriområdet er i sammenligning med tilsvarende sygdomsområder ikke blevet prioriteret eller tildelt samme grad af ressourcer. Med de senere års politiske aftaler om et løft af psykiatrien er der nu også prioriteret midler til at realisere den nationale forskningsstrategi til gavn for mennesker med psykiske sygdomme.
Epicenter med satellitter i hele Danmark
Forud for den dialog, der nu er indledt med Region Hovedstaden, har 鶹 gennem det seneste års tid inddraget en bred vifte af centrale aktører fra patientforeninger, centraladministrationen, universiteter, hospitaler og hospitalsledelser i drøftelser af visionen om etableringen af et kommende forskningscenter.
Ønsket har været at afdække, hvordan et forskningscenter bedst muligt kan bidrage til at løfte klinisk psykiatrisk forskning på nationalt niveau og spille sammen med den eksisterende infrastruktur, indsatser og politiske aftaler på en måde, der er ressourcemæssigt velbalanceret.
”Det er vores ambition, at det nye forskningscenter skal have sit epicenter i Region Hovedstaden, hvor der allerede er stærke kliniske psykiatriske forskningsmiljøer, som centret kan stå på skuldrene af. Samtidig skal det inddrage hele landet gennem decentrale forskningssatellitter i alle danske regioner. Med kombinationen af et nationalt epicenter og regionale satellitter er det målet at løfte det samlede niveau for klinisk psykiatrisk forskning i og til gavn for hele Danmark,” understreger Jan Egebjerg.
Forankringen af forskningscentret på nationalt niveau i kombination med en regional satellitstruktur vil bidrage til at styrke forskningen og inddrage patienter i hele Danmark. Derudover understøtter satellitstrukturen en ambition om, at forskningsresultater bedre kan implementeres og tilpasses den kliniske praksis på tværs af regioner.
En markant forskel for patienterne
Det langsigtede mål med forskningscentret er at føre til gennembrud inden for forebyggelse, opsporing og behandling af mennesker med psykisk sygdom. Gennem de seneste år har 鶹 via interviews, møder og workshops med forskere fra hele Danmark og med førende internationale forskere drøftet, hvilke videnskabelige fokusområder der skal være for forskningscentret for at dette mål kan opfyldes.
Der er identificeret to områder med potentiale til at gøre en markant forskel for patienterne. Det ene område handler om bedre at forstå udviklingen af psykisk sygdom fra fosterstadiet og indtil voksenlivet med et fokus på tidligere opsporing, forebyggelse og behandling.
Det andet område fokuserer på behandlingsmulighederne efter sygdommen er opstået og vil være rettet mod den store gruppe af patienter, som i dag ikke responderer tilstrækkeligt på eksisterende behandlinger. Det dækker også over forståelsen af de underliggende sygdomsmekanismer og forskning inden for behandling i bredeste forstand.
De to områder er delvist overlappende, og en forskningsstrategi vil derfor sætte retningen for centret og opstille både kortsigtede og langsigtede mål. Forskningsstrategien vil blive udarbejdet af en kommende direktør for centret.
En aftale skal først på plads
鶹 og Region Hovedstaden er nu gået i tæt dialog sammen for at afdække de nærmere muligheder for etableringen et forskningscenter.
”Vores mål er i den kommende periode at udarbejde en samarbejdsaftale, som beskriver de rammer, forskningscentret skal etableres og drives inden for,” siger Jan Egebjerg.
Samarbejdsaftalen skal godkendes af regionsrådet for Region Hovedstaden og af 鶹. Når parterne har opnået enighed om en aftale, vil processen med at ansætte en direktør for forskningscentret blive igangsat.
鶹 er en erhvervsdrivende fond, der arbejder med en bred vifte af kommercielle og filantropiske aktiviteter bundet sammen af et stærkt ønske om at skabe innovation, ny viden og behandling til glæde for patienter og deres pårørende. Fonden er den langsigtede og engagerede ejer af flere internationale lægemiddel- og sundhedsvirksomheder – Lundbeck, Falck, ALK Abello, Ferrosan Medical Devices, Ellab og WS Audiology – og investerer aktivt i de finansielle markeder, i danske biotekvirksomheder baseret på dansk forskning samt gennem Fondens filantropiske uddelinger til sundhedsvidenskabelige forskningsprogrammer og talenter på danske universiteter og hospitaler. Fondens mål frem mod 2030 er at øge sine gennemsnitlige årlige bevillinger til mindst 1 mia. kr. med primært fokus på hjernen. Dette omfatter bl.a. den årlige uddeling af verdens største pris inden for hjerneforskning,