Podcast

Lone Frank-podcast dykker ned i titusinde sjæles hemmeligheder

Ny podcastserie åbner låget på verdens største samling af menneskehjerner og tager os med på videnskabsjournalist Lone Franks personlige erkendelsesrejse.

Lone Frank Forsidebillede med titusinde sjæle

I kældrene under det nedlagte sindssygehospital i Risskov befandt sig indtil 2018 verdens største hjernesamling. Tæt presset sammen på hylde efter hylde stod spand efter spand med menneskehjerner i formalin.

Tæt på titusinde hjerner fra syge, afsindige og plagede mænd og kvinder, som døde på statshospitaler mellem 1945 og 1982. I deres plastikspande venter de stadig på, at videnskaben afkoder deres hemmeligheder. Præcis 9.479 hjerner venter på at tjene videnskaben og berige vores forståelse af det genetiske ophav til sygdomme som depression, bipolar lidelse og skizofreni.

LoneFrank_TitusindeSjæle_Cover
Lyt til podcasten hos Weekendavisen: www.weekendavisen.dk/titusinde

Nu er samlingen også afsæt for den personlige og kalejdoskopiske podcastserie ”Lone Frank og de titusinde sjæle” i fire afsnit, som kan streames på og via gængse podcast-tjenester.

Podcastserien, der er støttet af 鶹, tager livtag med store spørgsmål om hjernen og det menneske, vi er. Dykker ned i depressionen – og vores forståelse af psykisk sygdom. Gemmer de mange tusinde hjerner mon på det forskningsmæssige svar på vores psykiske sårbarhed?  Kan samlingen gøre Lone Frank klogere på hendes egen tilstand?

Psykisk sygdom er ny normal

Da jeg skulle i gang med podcasten om verdens største samling af menneskehjerner, blev jeg ramt af depression, og jeg følte, alt var nytteløst. ”Hvad skulle det hele til for?”.

Og det betyder, at vi må ændre vores syn på mental sundhed.
Videnskabsjournalist Lone Frank

Men jeg gjorde min egen tilstand til udgangspunkt for at undersøge det større spørgsmål om, hvordan vi skal forstå psykisk sygdom i det hele taget. Og jeg opdagede, at forskningen er ved at bringe os et nyt sted hen. Et sted, hvor vi måske skal slappe lidt af med både diagnoserne og sygdomsstemplet, siger Lone Frank og fortsætter:

– Psykisk sygdom rammer 85 procent af os i løbet af livet. Psykisk sygdom er altså ikke en afvigelse, det er normen. Og det betyder, at vi må ændre vores syn på mental sundhed. Langt de fleste af os har psykiske udfordringer, der på et tidspunkt i vores liv ytrer sig som depression, angst eller andre symptomer. Men for langt de fleste er det også forbigående og noget, der kan gøres noget ved. Det betyder ikke, at vi skal se os selv som grundlæggende 'syge', siger Lone Frank.

 

 

 

OM LONE FRANK & DE TITUSINDE SJÆLE

En bevilling fra 鶹 har muliggjort podcastserien, som videnskabsjournalist Lone Frank har udviklet i samarbejde med producer og tilrettelægger Birgit Nissen Pedersen.

Serien er en flydende og poetisk fortælling sammenvævet af personlige betragtninger, videnskabelige interviews og litterære citater indtalt af henholdsvis Sten Jørgensen og Bodil Jørgensen.

 

I serien indgår interview med:

Raben Rosenberg – professor i psykiatri, Psykiatrisk Center Amager
Karl-Anton Dorph-Petersen – hjerneforsker, Neuropsykiatrisk afdeling, Aarhus Universitet
Martin Wirenfelt – hjerneforsker og lektor i patologi, Syddansk Universitet
Karin Garde – speciallæge i psykiatri, Sct. Hans Hospital
Poul Videbech – professor i psykiatri, Region Hovedstadens Psykiatri
Terrie Moffitt – professor i psykologi, Duke University
Thomas Werge – professor ved Københavns Universitet og leder af Institut for biologisk psykiatri