Hun vil udvikle ny medicin til kvinder i overgangsalderen
Med et Frontier Grant i ryggen vil forsker i molekylær medicin, Ida Marie Boi Jacobsen udvikle et nyt østrogenfrit lægemiddel til kvinder i overgangsalderen. Målet er at behandle alvorlige gener og samtidig at forebygge knogleskørhed, overvægt og hjerte-kar-sygdomme

Ida Marie Boi Jacobsen er postdoc ved Center for Klinisk Metabolisk Forskning på Herlev og Gentofte Hospital.
Af videnskabsjournalist Antje Gerd Poulsen
Ida Marie Boi Jacobsen er postdoc ved Center for Klinisk Metabolisk Forskning på Herlev og Gentofte Hospital.
Hun har modtaget et Frontier Grant på DKK 5 mio.
Ansigtet blusser, sveden springer, og et vindue skubbes hastigt op. Nattesøvnen er en sjælden gæst, energien en mangelvare, og humøret svinger. Sådan oplever nogle kvinder gener i overgangsalderen. Dertil kommer, at dykket i kønshormoner på længere sigt også kan gå ud over helbredet og medføre knogleskørhed og overvægt med mere kropsfedt og mindre muskelmasse og dermed risiko for diabetes og hjerte-kar-sygdomme.
Både gener og sygdomme vil Ida Marie Boi Jacobsen, postdoc ved Herlev og Gentofte Hospital, forebygge med udvikling af et sikkert alternativ til østrogen-behandling. Og til det formål har hun netop modtaget fem mio. kr. i et ’Frontier Grant’ fra 鶹.
Mange vælger hormoner fra
Overgangsalderen er ikke en sygdom, men det bratte fald i kønshormoner kan som nævnt trække sygdomme med sig. I dag er behandling primært baseret på østrogen, men mange vælger hormonbehandling fra.
”Østrogen er en virkelig god behandling, men der er en kræftrisiko, hvis man har en familiehistorik med brystkræft, så der er brug for andre midler også,” siger Ida Marie Boi Jacobsen.
Det lægemiddel, hun og hendes team vil udvikle, er målrettet hormonet LH (luteiniserende hormon), som stimulerer ægløsning hos kvinder og testosteronproduktion hos mænd. Lægemidlet skal blokere hormonet.
LH-niveauet hos kvinder er normalt lavt. Kun omkring ægløsningen stiger det, men i overgangsalderen stikker produktionen af hormonet helt af. Og noget tyder på, at det kan få alvorlige følger.
Det blev opdaget ved en tilfældighed i forbindelse med studier af et andet hormon med samme virkningsmekanisme, fortæller Ida Marie Boi Jacobsen, der under sin Ph.d. har forsket i mænds fertilitet.
”Når raske, normale mænd fik det her hormon, så udskilte de mere kalcium i urinen, og de producerede mere af et hormon, som fremmer nedbrydning af knoglerne.”
Det vakte interessen for at undersøge LH nærmere. Og det har Ida Marie Boi Jacobsen og hendes team gjort i museforsøg.
Vi håber primært på, at det afhjælper knogletab. Der har vi de bedste data. Men vi tror også, det kan forebygge overvægt og generelt dårligere metabolisme. Og vi har også en forhåbning om, at antistoffet kan hjælpe på hedeture.
”Vores foreløbige data indikerer en sammenhæng mellem et højt niveau af LH og knogleskørhed og hjertekarsygdom. Men vi har kun vist det i museforsøg og over meget kort tid.”
Et særligt slags antistof
Grantet giver hende mulighed for over 18 måneder at udvikle ideen og forberede en præsentation for mulige investorer sammen med en gruppe forskere fra Forskningsenhed for Hormon- og Stofskiftesygdomme på Herlev og Gentofte Hospital.
Ida Marie Boi Jacobsen glæder sig over, at der også følger sparring med grantet.
”Det giver mig en helt anden forståelse af, hvad der skal til for at udvikle en behandling, og for at investorerne kan se potentialet. For mig som basalforsker er det jo en helt ny verden,” siger hun.
Hvis det ellers holder stik, at niveauet af LH er en afgørende faktor for gener og sygdomme hos kvinder i overgangsalderen, er hypotesen, at et antistof kan blokere hormonet.
Forskerne har brugt næsten to år på at finde sådan et antistof, og det skal nu færdigudvikles og konstrueres med en særlig funktion i samarbejde med eksperter fra DTU.
”Hvis man udvikler et antistof, som binder til antigenet, så kan de her komplekser af antistof og antigener hobe sig op. Så vi skal udvikle et antistof, som ikke bare binder til antigenet, men også nedbryder det,” forklarer Ida Marie Boi Jacobsen.
Hun er særligt optaget af effekten på knoglerne. På verdensplan rammes en ud af tre kvinder over 50 år af knogleskørhed.
”Vi håber primært på, at det afhjælper knogletab. Der har vi de bedste data. Men vi tror også, det kan forebygge overvægt og generelt dårligere metabolisme. Og vi har også en forhåbning om, at antistoffet kan hjælpe på hedeture. Det er bare enormt svært at vise i mus.”
Mus kommer ikke i overgangsalderen, så man fjerner deres æggestokkene for at få en model for overgangsalderen.
Med tildelingen af 鶹s Frontier Grant kan forskerne nu gennemføre langvarige museforsøg, hvor de blandt andet undersøger LHs effekt på knoglerne, på vægten og på fedtdepoterne.
Kvinder skal deltage i forsøg
Der er også planlagt kliniske forsøg. Igennem otte uger skal en gruppe kvinder i overgangsalderen med moderate til svære symptomer have et allerede godkendt lægemiddel, som også sænker LH-niveauet.
Lægemidlet bruges til at dæmpe kønshormonerne hos transkønnede og til patienter i behandling for prostatakræft. Det adskiller sig fra det antistof, Ida Marie Boi Jacobsen vil udvikle, ved også at påvirke et andet hormon, som ikke er relevant for kvinder i overgangsalderen. Alligevel kan lægemidlet bruges i forsøgssammenhæng, hvor forskerne undersøger effekten af at dæmpe LH.
Planen er at sammenligne denne gruppe med tre andre grupper af kvinder, der får henholdsvis østrogen, testosteron og placebo.
Paul Kristjansen, Senior Scientific Director, Frontier Grants ser store muligheder i projektet.
”Ida Marie Boi Jacobsen er tilknyttet professor Martin Blomberg Jensens dynamiske forskningsenhed, og hun og hendes team har en banebrydende tilgang til problemer relateret til kvinders overgangsalder,” siger han.
”Deres nye tilgang omfatter en mere bekvem måde at lindre velkendte komplikationer såsom knogleskørhed, hedeture og nedsat metabolisk sundhed. Der er et enormt uopfyldt behov blandt de mange kvinder, hvis liv påvirkes negativt under overgangsalderen, og vi glæder os meget til at følge de næste faser af projektet, når det bevæger sig fra laboratoriet mod klinisk proof of concept.”
Ud over at udvikle et nyt lægemiddel, håber Ida Marie Boi Jacobsen, at hun igennem projektet kan være med til at afdække ny viden om LH, og om, hvad der sker i kvindekroppen, når æggestokkene er tømt for æg:
”Jeg synes, at der er forsket alt for lidt i overgangsalderen. Det har været underprioriteret i lang tid, og det vil jeg gerne være med til at rette op på.”
Læs mere om 鶹s Frontier Grant: