Fellowship

Katherine Musliner

Genetic underpinnings of comorbidity in severe mental illness

Associate Professor
Aarhus University

Genetik og miljø bag psykiatriske diagnoser

Ved tryk på afspil accepterer du cookies og sporing fra den eksterne video-leverandør.

”Næsten 50 procent af de patienter, som behandles i det psykiatriske hospitalssystem i Danmark, har mere end én psykiatrisk diagnose. Og patienter, som har fået en alvorlig psykiatrisk diagnose, fx skizofreni, bipolar lidelse eller svær depression, er også mere tilbøjelige til at udvikle somatiske lidelser som hjertekarsygdomme, blodtryksforstyrrelser og diabetes end den øvrige befolkning – og til at udvikle dem i en yngre alder. Mit mål er at gennemføre en omfattende undersøgelse af genetiske- og miljøbetingede forhold, der er involveret i denne komorbiditet - som man i øvrigt også kan konstatere i mange andre lande”, siger Katherine Musliner.

Katherine Musliner, 40, er Ph.d. i psykiatrisk epidemiologi, lektor ved Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet og forsker ved Afdeling for Depression og Angst, Aarhus Universitetshospital Psykiatrien – og en af de fem yngre, særligt talentfulde forskere, som i 2024 modtager et 鶹 Fellowship på i alt 10 millioner kr. Bevillingen udbetales over de næste fem år, og den gør det muligt for hende at etablere egen forskningsgruppe ved AU.

Hvorfor komorbiditet – tilstedeværelse af flere forskellige diagnoser hos samme person – statistisk set er særlig udtalt hos mennesker, der er ramt af psykisk sygdom, har forskningen ikke noget detaljeret svar på. Man kan konstatere, at det er sådan – ligesom statistikkerne også viser, at mennesker med alvorlig psykisk sygdom i snit lever 10-19 år kortere end den øvrige befolkning i Danmark – men det samspil af genetik og miljøfaktorer, der ligger bag, er endnu langtfra kortlagt. Og det er spørgsmål, der dybest set har med en sådan kortlægning at gøre, som Katherine Musliners forskningsgruppe skal beskæftige sig med, fortæller hun:

”Selv om årsagerne til psykiatriske lidelser som fx skizofreni og svær depression langt hen ad vejen stadig er ukendte, ved man, at genetiske risikofaktorer spiller en rolle. Hidtil har hovedparten af de genetiske studier inden for dette felt haft fokus på én lidelse ad gangen - men den undersøgelsesmåde tager ikke højde for det komplekse netværk af komorbiditet, som kendetegner virkelighedens verden, når vi taler om alvorlige psykiske sygdomme. Derfor vil vi gå lidt anderledes til værks for at søge forklaringer på komorbiditet i forbindelse med psykiatriske lidelser”.

De undersøgelser, Katherine Musliners gruppe vil gennemføre, bygger på analyser af store mængder anonymiserede data fra patienter med en række forskellige psykiske lidelser. Det er bl.a. data fra Det Psykiatriske Centrale Forskningsregister og fra iPsych-projektet – hvor sidstnævnte ser på genetiske faktorer bag autisme, ADHD, skizofreni, bipolar sygdom og depression. Desuden vil der indgå data fra en række offentlige danske registre, som har med familieforhold og socio-økonomiske forhold at gøre.

”På den måde håber jeg, vi kan være med til at kaste mere lys over en række spørgsmål, som også har med forebyggelse at gøre”, siger Katherine Musliner:

”Det kunne fx være af stor betydning, hvis vi på et tidligt tidspunkt ved hjælp af en analyse kunne se, om en person, der har fået en psykiatrisk diagnose, er i særlig risiko for at udvikle en hjertekarsygdom eller en blodtrykslidelse. I så fald kan vi måske gribe ind med tidlig forebyggelse”.

Katherine Musliner
  • Alder: 40 år.
  • Uddannelse: Master of Public Health (epidemiologi og biostatistik) ved Temple University, PA, USA. Ph.d. i psykiatrisk epidemiologi, John Hopkins University, MD, USA.
  • Nuværende ansættelse: Lektor ved Institut for Klinisk Medicin, Afdeling for Depression og Angst, Aarhus Universitet (AU).
  • Etablerer egen forskningsgruppe ved: Institut for Klinisk Medicin, AU.
  • Forskningsprojekt: ’Genetic underpinnings of comorbidity in severe mental illness’.

 


Om LF Fellows 2024

Fem yngre forskere får et Fellowship og millionstøtte til at etablere egne forskningsgrupper

 

Katherine Musliner_AUH