Munalisa Begum
Forskningsprojekt vil afdække genetiske årsager til stråleresistens ved endetarmskræft
Sammen med den danske mentor, Laurids Ø. Poulsen, lektor og ledende overlæge på AAUH, vil Munalisa Begum bringe arkiverede vævsprøver fra danske patienter til Stanford. Her vil genetiske undersøgelser blive udført under vejledning af Prof. Maximillian Diehn, en verdensberømt ekspert i strålebehandling.
Tyk- og endetarmskræft er den 3. mest diagnosticerede kræftform globalt. Endetarmskræft specifikt, har en 5-års overlevelsesrate på 60 %. Behandlingen omfatter ofte kemoterapi og strålebehandling forud for operation med det formål at skrumpe kræften, så den lettere kan fjernes. Desværre responderer ikke 20 % af patienterne på denne behandling og er stråleresistente, hvilket kan føre til unødvendig behandling med alvorlige bivirkninger og forværring af kræften. Der findes endnu ingen metode til at forudsige, hvilke patienter der er stråleresistente, hvilket dette forskningsprojekt sigter mod at ændre.
Projektet bygger videre på et samarbejde mellem Onkologisk Afdeling på Aalborg Universitetshospital og Diehn Lab på Stanford University. Sammen med den danske mentor, Laurids Ø. Poulsen, lektor og ledende overlæge på AAUH, vil Munalisa Begum bringe arkiverede vævsprøver fra danske patienter til Stanford. Her vil genetiske undersøgelser blive udført under vejledning af Prof. Maximillian Diehn, en verdensberømt ekspert i strålebehandling.
Studiet, som er det største af sin slags, inkluderer vævsprøver fra patienter både før behandling og fra dem, der fik tilbagefald. Projektet vil undersøge genetiske årsager til stråleresistens og identificere kendetegn, der kan anvendes som biomarkører til at forudsige resistens. Målet er at kunne identificere stråleresistente patienter tidligt, så de kan få bedre behandling i fremtiden.