Panos Galanos
Deciphering Cellular Senescence- The Next Frontier in Cancer Evolution and Therapeutic Resistance
Forskning i celler, som pludselig ’snyder systemet’
”Mit mål er at udforske, hvordan en gruppe celler – som har helt specifikke egenskaber - er i stand til både at fremme aggressiv vækst af kræftsvulster og gøre svulsterne modstandsdygtige over for traditionelle cancerbehandlinger”, siger Panos Galanos, biolog og postdoc ved Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning.
Panos Galanos, 39, er en af de fem yngre, særligt talentfulde forskere, som i 2024 modtager et 鶹 Fellowship på i alt 10 millioner kr. Bevillingen udbetales over de næste fem år, og gør det muligt for Panos Galanos at etablere egen forskningsgruppe på Syddansk Universitet, SDU - ved Institut for Biokemi og Molekylær Biologi (BMB).
Den gruppe celler, Panos Galanos arbejder med, er senescente. Det vil sige, at cellerne er holdt op med at dele sig, men stadig er aktive (senescens). Dette fænomen, der er beslægtet med aldring, yder en vis naturlig beskyttelse mod kræft – fordi det hindrer beskadigede celler i at dele sig. I nogle tilfælde kan sådanne beskadigede celler imidlertid ’snyde systemet’ – og det er i den situation, senescente celler kan fremme både aggressiv vækst af svulster og modstandsdygtighed over for konventionelle cancerbehandlinger, fortæller Panos Galanos:
”Et af de spørgsmål, vi skal arbejde med i min gruppe på SDU, handler om hvordan senescente celler kan undslippe den ikke-delingstilstand, de ellers befinder sig i. Desuden vil jeg undersøge, hvordan de i den situation påvirker et kræftforløb – eller sagt på en anden måde: Hvordan de arbejder”.
For at blive klogere på det, vil Panos Galanos og hans medarbejdere bl.a. studere celler fra lungekræftpatienter. Senescens optræder nemlig hyppigt, og i mange sammenhænge, i forbindelse med lungekræftforløb - så hvis man kan finde ud af, hvordan de senescente celler arbejder her, vil man også kunne få ideer til udvikling af nye behandlinger.
Men for overhovedet at kunne studere senescente celler, er det nødvendigt først at identificere disse celler. For at gøre det, kigger man bl.a. efter bestemte proteiner, der fungerer som markører. En anden mulighed er at anvende en fluorescerende markør, GLF16, som Panos Galanos var med til at udvikle i 2023 - denne markør frasorterer alle senescente celler i en prøve.
Risikoen for at få kræft stiger med alderen, hvilket også gælder for en række andre sygdomme, fx neurodegenerative sygdomme – og senescens ses som en meget væsentlig faktor bag aldring.
”Derfor vil vores undersøgelser også have potentiale til at kaste nyt lys over andre aldersrelaterede sygdomme, fx Parkinsons og Alzheimers”, vurderer Panos Galanos.
- Alder: 39 år.
- Uddannelse: Biolog fra Athens Universitet (NKUA). Ph.d., medicin, fra NKUA.
- Nuværende ansættelse: Postdoc ved Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning, København.
- Etablerer egen forskningsgruppe ved: Institut for Biokemi og Molekylær Biologi (BMB) ved Syddansk Universitet, SDU.
- Forskningsprojekt: ’Deciphering Cellular Senescence – The Next Frontier in Cancer Evolution and Therapeutic Resistance’
Om LF Fellows 2024
