DARE Programme

Anna Skovgaard Lerche

DARE: Psykedeliske stoffer kan bremse psykiske lidelser – potentialet er større

University of Copenhagen

Hun skifter de næste 10 måneder medicinstudierne ved KU ud med forskning på øverste hylde ved UCSF i Californien. Her dykker hun ned i psykedeliske stoffer og undersøger, hvordan de virker på psykiske lidelser, og hvordan immunsystemet og behandling af andre sygdomme kommer i spil.

Behandling med midler, der virker psykedelisk eller bevidsthedsudvidende i hjernen, er i stor stil ved at vinde plads i den psykiatriske forskning. De er med til at bidrage til vores viden om ætiologien bag psykiske lidelser. Rundt omkring i verden er forskere ved at klarlægge, hvilke receptorer de påvirker i hjernen, og hvilke effekter de har på kroppen. Samtidigt har man i de senere år fundet flere links mellem immunsystemet, som er det system, der i kroppen beskytter os mod ”fremmede” ting som bakterier og virus – og psykiske lidelser.

”Vi kan se, at der hos psykisk syge findes højere niveauer af inflammations markører, som tyder på et muligvis overaktivt immunsystem. Og det, vi gerne vil finde ud af, er, om psykedeliske stoffer som psilocybin, MDMA og DMT, virker ved at påvirke vores krops immunsystem. Altså om det hjælper med at dæmpe vores immunsystem, så det ikke er overaktivt og kommer til udtryk som de symptomer, vi kender fra psykiske lidelser i dag. Vi ved stadig ikke, hvad der kommer først – de psykiske sygdomme eller et overaktivt immunforsvar. Men det skal vi finde ud af,” forklarer Anna Skovgaard Lerche.

Psykedeliske stoffer er tilgængelige, billige og effektive stoffer, som kan hjælpe i behandlingen af flere forskellige psykiske lidelser. Og hvis forskerne finder, at de psykedeliske stoffer også virker hæmmende på immunsystemet – så kan viften af sygdomme, som de psykedeliske stoffer kan behandle, måske udbredes til også at inkludere sygdomme i immunsystemet, som astma og gigt.

”Det har vist sig, at nogle af disse psykedeliske stoffer også har effekt på immunsystemet ved niveauer, som ikke burde udløse den psykedeliske eller bevidsthedsudvidende effekt hos mennesker, og det glæder jeg mig til at dykke dybere ned i under mit ophold i San Francisco,” siger Anna Skovgaard Lerche.

Anna Skovgaard Lerches danske vejleder er professor Michael Eriksen Benros, Københavns Universitet. Ved Universitetet i San Francisco, UCSF, er hun tilknyttet associeret professor og psykiater Joshua Woolley samt associeret professor i psykologi, Aoife O’Donovan.

”For mig har psykiske lidelser altid været ’ægte’. Lige så ægte som de ’kropslige’, såkaldte somatiske lidelser. Men jeg har igennem min tid som studerende oplevet, at psykiatriske patienter får mindre opmærksomhed, og at de oplever stigmatisering og diskrimination i sundhedsvæsenet. Det vil jeg gerne ændre ved at bidrage til forskning i de biologiske processer, der ligger bag de lidelser, der i Danmark vil ramme hver tredje person, på et tidspunkt i livet,” siger Anna Skovgaard Lerch.

Ifølge Anna Skovgaard Lerche bør psykisk sygdom ses på lige fod med somatiske ”kropslige” sygdomme, og der skal findes effektive og tilgængelige behandlingsmuligheder, så de kan behandles lige så godt. Og her kan psykedeliske stoffer som psilocybin være en del af løsningen.

Anna Skovgaard Lerche, 27, har et semester tilbage på Københavns Universitet, når hun vender tilbage til medicinstudiet i Danmark. Hun er en af fem danske medicinstuderende, der er rejst til USA via 鶹s DARE-program (Danish American Research Exchange). Året skal gå med studier og forskning ved University of California i San Francisco (UCSF) – et af verdens bedste universiteter.

DARE_Anna Lerche